Velkommen i konkurrencenafdelingen i H2Odense - STO
Som både ny og rutineret svømmeforælder, kan man komme i tvivl om ting, eller komme i en situation, hvor man har spørgsmål. Vi har her listet svar på nogle af de mest gængse spørgsmål. Hvis du mangler svar på noget, som ikke står her, så skriv til konkurrence@h2odense.dk, så hjælper vi jer på vej.
Forventninger til svømmere og forældre
At indgå i et fællesskab som en konkurrenceafdeling er, medfører også en række forpligtelser. I STO forventer vi, at alle forældre og svømmere medvirker til at opgaver fordeles, så det ikke altid er få aktive svømmere og forældre, der skal trække det store læs. Det plejer at være rigtig sjovt, når vi er flere og det er netop her relationer og venskaber opstår.
Meld jer derfor til de opgaver, der udbydes af klubben - også selvom det betyder, at I skal hjælpe med nogle aktiviteter som måske ikke altid lige passer ind i den travle kalender og hvor jeres barn heller ikke altid har en direkte andel i.
Stævneafholdelse, salg af julelodder og andre aktiviteter er en vigtig indtægtskilde for klubkassen og noget der direkte er med til at holde kontingentet nede i konkurrenceafdelingen. Deltag i de udvalg som STO har oprettet for at sikre, at alle de mange opgaver, der er i en konkurrenceafdeling bliver løst.
I STO har vi følgende udvalg:
- Stævneudvalget - teamet der sørger for alt det, der foregår i svømmehallen, når klubben afholder stævne
- Aktivitetsudvalgtet - teamet, der sørger for alt det, der foregår udenfor svømmehallen, når klubben afholder stævne
- Sponsorudvalget - teamet, der sørger for at skaffe ekstra penge til klubkassen, så der kan indkøbes udstyr m.m. der ellers ikke ville være råd til
- PR-Udvalget - teamet, der sørger for at fortælle alle de gode historier - ikke bare om STO men også om H2Odense generelt
Der er altid plads til flere medlemmer i de forskellige udvalg - ræk ud til medlemmerne og hør, hvordan I kan være med.
Hvorfor konkurrencesvømning?
- Hvorfor ikke? Svømning er en af de bedste motionsformer som findes. Hele kroppen og hjernen sættes i gang under træning og i forbindelse med stævner. Derudover så giver svømning som holdsport et fantastisk kammeratskab, da svømmerne er sammen op mod 25 timer om ugen, og nogle gange mere ved stævner og træningslejre. Mange svømmere får venner for livet gennem deres sport. Og for nogle forældre kan det samme være gældende.
- Svømmeren lærer utrolig meget om sig selv. Om ens grænser og hvad der skal til for at bryde dem. Både fysiske og psykiske grænser bliver brudt og man vokser utrolig meget undervejs ved både små og store sejre. Grænser i form af distancer og tider bliver brudt, og man lærer at arbejde målrettet for at nå det.
- Som svømmer lærer man at respektere andre og at vente på at det bliver ens tur. Begge egenskaber, som man kun bliver et bedre menneske af.
- Og fik vi sagt, at svømmebørn er de mest fantastiske børn der findes generelt?
Er det virkelig nødvendigt med al den træning?
- Ja, al evidens siger, at der skal trænes meget for at blive bedre. I starten af ens karriere som konkurrencesvømmer kommer der store forbedringer fra stævne til stævne, men efterhånden som man bliver ældre, større og hurtigere, så er det de små detaljer, som kan give en personlig rekord (PR) på bare en 1/10 af et sekund. Og i en sport som mange gange vindes på 1/100 af sekunder, så betyder det meget.
- Vi er opmærksomme på, at børn ikke skal træne mere end de er klar til/kan holde til. Vi arbejder ud fra et princip om Aldersrealteret Trænings Koncept 2,0, som Team Danmark står bag. Det kræver den rigtige træning i den rigtige mængde til det rigtige barn. Se mere om ATK 2,0 her.
Udstyr - hvad har vi behov for?
- Badebukser/-dragt, som sidder godt til og helst uden for meget stift tryk eller palietter. Badeshorts og bikiner er duer ikke til svømmetræning.
- Svømmebriller, som sidder til og kan justeres. Dykkermasker/dykkerbriller duer ikke, da de giver for meget modstand i vandet og giver dårligere vejrtrækning. Hvis man har udfordringer med at få vand i næsen, så køb en næseklemme i stedet.
- Badehætte. Det er træls for alle, når der svømmer lange hår i bassinet, og det er svært at koncentrere sig, hvis håret hele tiden skal sættes på plads. En model som sidder tæt uden for meget stift tryk er at foretrække. Klubben har badehætter til salg - spørg trænerne på holdet eller læs mere om bestilling af badehætter her.
- Svømmetaske - er ikke en nødvendighed, men smart løsning, da den er lavet til svømmerens udstyr og våde grej.
- Zoomers - korte svømmefødder, som styrker muskulaturen i svømmerens ben. Har man først behov for fra Teknik 2.
- Plade - speciel skumplade, som bruges når der svømmes kun med benene. Hjælper med korrekt placering i vandet. Klubben har så man kan låne, og ellers fra Teknik 2.
- Pullbuoy - 8-talsformet skumting, som hjælper med opdrift af ben, når man svømmer kun med armene. Har man først behov for fra Teknik 1.
- Centersnorkel - speciel svømmesnorkel, som giver mulighed for at svømme uden at skulle bryde vandet for at trække vejret. Har man først behov for fra Teknik 1.
- Finger/hand paddles. Styrker svømmerens armmuskulatur og hjælper på korrekt håndstilling. Har man først behov for fra STO børn.
- Stævnedragter og -bukser. Skal vi købe det med det samme?
- Absolut nej. Som ny konkurrencesvømmer får man ikke noget ud af en stævnedragt/-bukser. Måske lidt mentalt, men ikke i vandet. Lad svømmeren finde ud af, om konkurrencesvømning er det rigtige for vedkommende, inden i investerer. Konkurrencedragter/-bukser findes i mange udgaver og priser, men start i de billigere udgaver. Både Speedo, Tyr og Arena har begynderudgaver, som er til at komme i nærheden af økonomisk. Man kan sætte et mål for svømmeren for hvornår en stævnedragt er realistisk. For eksempel ved opnåelse af bronzenål eller lignende.
Klubtøj - hvad er det?
- Når svømmerne deltager ved stævner eller andre arrangementer, hvor de repræsenterer H2Odense og Swim Team Odense (STO), så foretrækker vi, at alle har nogenlunde ens tøj på. Vi har fra klubbens side lavet et samarbejde med en lokal leverandør, hvor man kan få trykt og leveret tøj med korrekt logo og navn på. I kan se mere om klubtøjet under SHOP-fanen.
- Klubtøjet er som udgangspunkt sort med hvidt tryk.
- Link til Swim Team Odense (STO) klubtøj findes HER!
- Der er mulighed for at komme på vores klubtøj som sponsor - se mere under SPONSOR-fanen.
Stævner - hvad går det ud på?
- Stævner er en samling af svømmere, som skal teste af, hvad de har lært og om de har udviklet sig siden sidst.
- Stævner kræver en masse hjælp fra frivillige krafter - se under punktet OFFICIALS.
- Hvad skal jeg pakke i min stævnetaske?
- Indendørssko, badedragt/-bukser, svømmebriller, 2-3 håndklæder, strømper, klubtøj, drikkedunk og madpakke.
- Madpakke - Når man er til stævne har man brug for energi for at kunne yde sit bedste. Samtidig er det ikke hensigtsmæssigt, hvis man spiser sig mæt undervejs, så bøtter - der kan lukkes - med f.eks. pastasalat (husk en gaffel), sandwich, tørret frugt og nødder, bananer, kiks og andet, der er let at spise og let fordøjeligt er velegnet. Agurkestænger og gulerødder er fine at gnave på mellem løbene, hvis der ikke er så lang tid imellem, og en håndfuld rosiner kan gøre forskellen, hvis man er gået sukkerkold. Under stævnet er det vigtigt, at svømmeren holder sin væskebalance i orden. Dvs. at man har en drikkedunk med sig over alt. Den skal indeholde vand eller tynd saftevand. Man skal hele tiden drikke meget vand, idet man ellers risikerer at blive utilpas, da der ofte er meget varmt i svømmehallen.
- Husk at der skal være helt stille under starter ved et svømmestævne. Gælder både børn og voksne.
- Brug tiden til svømmestævnerne til at snakke med svømmekammerater, trænere eller andre der er tilstede. Se svømning og lær af det. Mobiltelefoner skal kun bruges til at ringe/skrive til mor, tjekke ens program eller tjekke en nåletid.
- Børnene er i gang med en proces hvor de lærer at gå til stævner. Vi vil gerne have en kultur i klubben, som handler om at vores svømmere har det sjovt, prøver noget nyt og lærer noget. Personlig udvikling specielt på hold med yngre svømmere handler om at glæden ved svømning og teknisk udvikling.
- Når man er til stævne, så husk at blive til slutningen af stævnet. Mange gange er der holdkapper, som trænerne har sat svømmerne på. Hvis man ikke bliver til slut, kan holdkappen måske ikke stille op og 3 af ens svømmekammerater bliver triste. Hvis man skal køre tidligt, så sig det til træneren i god tid og gerne inden stævnestart.
- Når man har en svømmer i konkurrenceafdelingen, vil stævner også være en del af at gå til svømning. På de yngre hold (T3-T1) vil stævnerne være for at få stævne oplevelser og for at kunne se om man gør fremskridt teknisk. På Børn og Årgang begynder man at komme til stævner lidt længere væk, f.eks. ved andre svømmeklubber på Fyn, nogle kvalificerer sig måske også til større mesterskaber. På Årgang, Junior/Senior og Elite vil stævne planlæggelsen foregå med det formål at kvalificere sig til mesterskaber, som Vestdanske mesterskaber, Danske Mesterskaber og for nogle Internationale mesterskaber. Stævnedeltagelse fra de små hold er med til at skabe tilvænning og succesoplevelser for fremtiden. Stævnedeltagelse er derfor anset som en selvfølge for at gå på et hold i konkurrenceafdelingen.
Forslag til spørgsmål man kan stille sit barn/svømmer efter et stævne:
- Har du haft det sjovt?
- Hvad var det sjoveste?
- Hvad svømmede du?
- Prøvede du noget nyt?
- Var du god til at heppe på de andre?
- Hvilket løb kunne du bedst lide?
- Forsøgte du at lave hovedspring og vendinger?
- Var der nogen som sagde noget sjovt?
- Var det bedre at være til stævne denne gang end sidst – og hvorfor?
- Hvad har du lært?
Ved at stille denne type spørgsmål kan man starte en dialog med sit barn/ svømmer omkring hvad de godt kan lide ved svømning og fjerne fokus fra at tid er den eneste præstationen som man kan gøre bedre. Ved at have det sjovt kommer man længst, så skal tider nok komme med tiden
HUSK - at bliver man diskvalificeret, så betyder det blot, at der er noget man skal hjem og øve sig på.
Økonomi ved stævner og træningslejre
Prisen på stævner varierer. Til stævner afholdt af andre klubber er der et beløb man betaler pr. løb man stiller op i, prisen afhænger derfor af antal løb man deltager i. Derudover kan der være stævner som afholdes, så man ikke kan sove hjemme. Her vil der også være en pris for at overnatte ude. Husk på at stævner (også dem der inkluderer overnatning) er med til at give svømmerne gode oplevelser, som de vil huske mange år frem.
Alle stævner, træningslejre og øvrige aktiviteter betales af svømmeren selv. Hvert hold har en eller flere holdledere, der lægger årets stævneplan og sørger for at indhente fælles tilbud på overnatning og spisning, samt fælles tilmelding til arrangøren. Det er også holdlederne, der i samarbejde med klubbens økonomiansvarlige, opkræver betaling hos svømmerne.
Hvis der opstår udgifter under et stævne eller en træningslejr, skal disse også betales af svømmerne selv.
Læs mere om stævner og stævneøkonomi her.
Stævner - fortsat
- Hvad er de 4 svømmestilarter?
- I svømning arbejder vi med fri (crawl), ryg (rygcrawl), bryst (brystsvømning) og fly (butterfly). Alle børn har deres favoritter og knap-så-gode discipliner. Vi arbejder dog på, at alle børn skal kunne og gennemføre alle 4 discipliner, da man bliver en mere komplet svømmer, hvis man ikke specialiserer sig for tidligt.
- Der findes også individuel medley (IM), som består af alle 4 dscipliner i rækkefølgen FLY - RYG - BRYST - CRAWL (fri). Huskereglen er Frederiksberg C (FRB.C).
- I holdkapper kan man også svømme 4x100 holdmedley. Her er rækkefølgen ryg - bryst - fly - fri, hvor hver svømmer gennemfører 100m af sin egen disciplin.
- Nåletider - se separat punkt under fanen KONKURRENCESVØMNING
- Teamleder - hvad er det?
- En teamleder er trænerens hjælper på det enkelte hold. En forælder, som hjælper med at få det administrative til at gå op, med officials, stævneplanlægning, kørsel, overnatning og mange andre ting. Det er dog ikke teamlederen, som skal gøre tingene, de skal blot planlægge og uddelegere.
- Holdleder - hvad er det?
- En holdleder er trænerens forlængede arm til et enkelt stævne. Vedkommende kan hjælpe med at alle får spist rettidigt, at alle kommer til deres starter, hjælper hvis nogen bliver nervøs eller mister noget. Nogen gange står holdlederen også for at lave stævnesnacks, hvis holdet ønsker det.
- Stævnesnacks?
- En fælles kasse/kurv, med forskellige let fordøjelige snacks, som alle på holdet kan gå og hapse af. Det kan være halve müslibarer og figenstænger, rosiner, mandler, saltkiks og stænger, mørk chokolade, boller med nutella eller honning, æbler, pærer, bananer.
- Stævnesnacks er for egen regning - holdet lægger sammen om det. Klubben har specielle stævnekasser til formålet. Spørg trænerne.
- Hjælp med få en god stemning op at køre. Hep på alle klubbens deltagere og få de andre svømmere til at heppe med.
- Gør alt det en mor/far normalt vil gøre, bare for alle svømmerne.
Forældrenes 10 bud
- Du må ikke overføre egne forventninger til dit barn. Husk på at svømning er dit barns sport. Forbedringer og fremgang kommer på forskellige tidspunkter for hvert enkelt individ. Døm ikke dit barns præstation i forhold til andre, og pres det ikke til at gøre, hvad du tror er rigtigt og forkert. Det fine ved svømning er, at enhver kan se fremgang i personlig forbedring og derfor skal stræbe derefter.
- Du skal være en støtte uanset hvad. Der er kun et spørgsmål, du med rette kan stille dit barn, ”Har du det sjovt, med det du laver?” Hvis træning og stævner ikke længere er sjove, skal dit barn ikke presses til at fortsætte.
- Du skal ikke være træner for dit barn. Du har meldt dit barn ind i klubben, hvor der er kompetente trænere, der varetager denne opgave. Underminer aldrig trænerens opgave ved at gå langs bassinkanten. Træneren er ansvarlig for den tekniske og praktiske del af træningen. Du skal ikke komme med råd og vejledning til træneren eller barnet, heller ikke under stævner. Det er trænerens opgave. Det vil bare skabe forvirring og besværliggøre tillidsforholdet mellem svømmer og træner.
- Hvis du er med ved stævner, skal du være meget positiv. Kritiser aldrig dit barn eller træneren offentligt.
- Du skal erkende, at dit barn kan have frygt. 400 IM og 200 fly kan være meget stressende at overskue mentalt. I disse situationer er det helt i orden for svømmeren at være bekymret. Lad være at bagatellisere eventuel frygt. I stedet bør du opmuntre dit barn. Overbevis dit barn om at træneren ikke ville have foreslået det, hvis han/hun ikke mente, at dit barn kunne gennemføre det.
- Lad være med at kritisere officials hvis du ikke har lyst eller overskud selv. De er frivillige og gør det af interesse for sporten og efter bedste formåen.
- Ros dit barns træner. Forholdet mellem træner og svømmer er ganske specielt og bidrager til dit barns succes samt velbefindende. Kritiser aldrig træneren i svømmerens nærvær. Det vil kun skade forholdet mellem træneren og svømmeren, og i værste fald få indflydelse på svømmerens resultater.
- Lad være med at ”shoppe” efter ”den bedste klub”. Vandet er ikke mere blåt i naboklubben. Enhver klub har sine problemer at slås med, selv klubber der skaber mestre. Ofte har svømmere, der ofte skifter klub, svært ved at finde ind i kammeratskabet.
- Dit barn skal have andre mål end det at vinde. Det at give det bedste man overhovedet har i sig, er faktisk mere vigtigt end af vinde. En tidligere OL-svømmer sagde engang: ”Det var mit mål at sætte verdensrekord. Det gjorde jeg, men der var en anden, der også gjorde det, lige en anelse hurtigere end mig. Jeg opnåede mit mål og jeg tabte. Det gør mig ikke til en fiasko, faktisk er jeg meget stolt over, at mit mål er nået”.
- Forvent ikke at dit barn bliver olympisk mester. Der er kun ganske få pladser på holdet, der hvert fjerde år rejser til OL. Dit barns odds for at deltage på det hold er relativt lille. Svømning er så meget mere end OL, spørg bare træneren. Svømning giver selvdisciplin og sportmansship. Det giver selvtillid og god fysik, og så giver det livslange oplevelser og venskaber. Svømning skaber gode mennesker, og du skal være stolt af dit barn.