Forældrehåndbog for STO

Læs vores forældrehåndbog målrettet til forældre og pårørende til STO-svømmere

Som både ny og rutineret svømmeforælder, kan man komme i tvivl om ting, eller komme i en situation, hvor man har spørgsmål. Vi har her listet svar på nogle af de mest gængse spørgsmål. Hvis du mangler svar på noget, som ikke står her, så skriv til konkurrence@h2odense.dk, så hjælper vi jer på vej.

Hvorfor konkurrencesvømning?

Er det virkelig nødvendigt med al den træning?

Udstyr - hvad har vi behov for?

Klubtøj - hvad er det?

Stævner - hvad går det ud på?

Forslag til spørgsmål man kan stille sit barn/svømmer efter et stævne:

Ved at stille denne type spørgsmål kan man starte en dialog med sit barn/ svømmer omkring hvad de godt kan lide ved svømning og fjerne fokus fra at tid er den eneste præstationen som man kan gøre bedre. Ved at have det sjovt kommer man længst, så skal tider nok komme med tiden
HUSK - at bliver man diskvalificeret, så betyder det blot, at der er noget man skal hjem og øve sig på. 

Økonomi ved stævner og træningslejre

Prisen på stævner varierer. Til stævner afholdt af andre klubber er der et beløb man betaler pr. løb man stiller op i, prisen afhænger derfor af antal løb man deltager i. Derudover kan der være stævner som afholdes, så man ikke kan sove hjemme. Her vil der også være en pris for at overnatte ude. Husk på at stævner (også dem der inkluderer overnatning) er med til at give svømmerne gode oplevelser, som de vil huske mange år frem. 

Alle stævner, træningslejre og øvrige aktiviteter betales af svømmeren selv. Hvert hold har en eller flere holdledere, der lægger årets stævneplan og sørger for at indhente fælles tilbud på overnatning og spisning, samt fælles tilmelding til arrangøren. Det er også holdlederne, der i samarbejde med klubbens økonomiansvarlige, opkræver betaling hos svømmerne. 

Hvis der opstår udgifter under et stævne eller en træningslejr, skal disse også betales af svømmerne selv. 

Læs mere om stævner og stævneøkonomi her.

Stævner - fortsat 

Forældrenes 10 bud

  1. Du må ikke overføre egne forventninger til dit barn. Husk på at svømning er dit barns sport. Forbedringer og fremgang kommer på forskellige tidspunkter for hvert enkelt individ. Døm ikke dit barns præstation i forhold til andre, og pres det ikke til at gøre, hvad du tror er rigtigt og forkert. Det fine ved svømning er, at enhver kan se fremgang i personlig forbedring og derfor skal stræbe derefter.
  2. Du skal være en støtte uanset hvad. Der er kun et spørgsmål, du med rette kan stille dit barn, ”Har du det sjovt, med det du laver?” Hvis træning og stævner ikke længere er sjove, skal dit barn ikke presses til at fortsætte.
  3. Du skal ikke være træner for dit barn. Du har meldt dit barn ind i klubben, hvor der er kompetente trænere, der varetager denne opgave. Underminer aldrig trænerens opgave ved at gå langs bassinkanten. Træneren er ansvarlig for den tekniske og praktiske del af træningen. Du skal ikke komme med råd og vejledning til træneren eller barnet, heller ikke under stævner. Det er trænerens opgave. Det vil bare skabe forvirring og besværliggøre tillidsforholdet mellem svømmer og træner.
  4. Hvis du er med ved stævner, skal du være meget positiv. Kritiser aldrig dit barn eller træneren offentligt.
  5. Du skal erkende, at dit barn kan have frygt. 400 IM og 200 fly kan være meget stressende at overskue mentalt. I disse situationer er det helt i orden for svømmeren at være bekymret. Lad være at bagatellisere eventuel frygt. I stedet bør du opmuntre dit barn. Overbevis dit barn om at træneren ikke ville have foreslået det, hvis han/hun ikke mente, at dit barn kunne gennemføre det.
  6. Lad være med at kritisere officials hvis du ikke har lyst eller overskud selv. De er frivillige og gør det af interesse for sporten og efter bedste formåen.
  7. Ros dit barns træner. Forholdet mellem træner og svømmer er ganske specielt og bidrager til dit barns succes samt velbefindende. Kritiser aldrig træneren i svømmerens nærvær. Det vil kun skade forholdet mellem træneren og svømmeren, og i værste fald få indflydelse på svømmerens resultater.
  8. Lad være med at ”shoppe” efter ”den bedste klub”. Vandet er ikke mere blåt i naboklubben. Enhver klub har sine problemer at slås med, selv klubber der skaber mestre. Ofte har svømmere, der ofte skifter klub, svært ved at finde ind i kammeratskabet.
  9. Dit barn skal have andre mål end det at vinde. Det at give det bedste man overhovedet har i sig, er faktisk mere vigtigt end af vinde. En tidligere OL-svømmer sagde engang: ”Det var mit mål at sætte verdensrekord. Det gjorde jeg, men der var en anden, der også gjorde det, lige en anelse hurtigere end mig. Jeg opnåede mit mål og jeg tabte. Det gør mig ikke til en fiasko, faktisk er jeg meget stolt over, at mit mål er nået”.
  10. Forvent ikke at dit barn bliver olympisk mester. Der er kun ganske få pladser på holdet, der hvert fjerde år rejser til OL. Dit barns odds for at deltage på det hold er relativt lille. Svømning er så meget mere end OL, spørg bare træneren. Svømning giver selvdisciplin og sportmansship. Det giver selvtillid og god fysik, og så giver det livslange oplevelser og venskaber. Svømning skaber gode mennesker, og du skal være stolt af dit barn.