Tryk på billedet for at læse om sæsonplanen


Formålet med sæsonplanen

Formålet med sæsonplanen er at have en plan for sæsonens undervisning af især børn og unge i H2Odense, men også alle andre svømmehold i Svømmeskolen kommer løbende til at inspireres af planen. Det er overblik over de temaer og mærker vi følger i løbet af året (primært fra AquaChamp).
Det skal give svømmeskolemedlemmer oplevelsen af en fælles retning for udvikling, uanset hold og alder.

Leg og glæde i vand

Vi anser det som svømmetrænernes vigtigste opgave at børn lærer at svømme - men i lige så høj grad gør det imens de leger i og nyder vandet. Vandet skal være et element der indbyder til leg, sjov, udfordringer og læring - og alle børn skal opnå en tryg omgang med vand.
Børn skal synes det er sjovt at gå til svømning - og vi sørger så for at sikre den læring der også skal foregå - oftest forklædt som leg, spas og anderledes aktiviteter. Vores ønske er at alle børn og voksne tilegner sig både svømmetekniske- og motoriske færdigheder, samtidig med at de kan se vandet som et sted for leg og frihed til at bevæge sig frit.
Vi ønsker både at give svømmere grundlag for en livslang glæde ved vand, men også blot motivation for at møde op hver uge til svømning hos H2Odense.

AquaChamp

Sæsonplanen tager udgangspunkt i AquaChamp konceptet, udarbejdet af Svøm Danmark.
Formålet med mærkekonceptet er at synliggøre det enkelte barns udvikling og inspirere instruktørerne til sjove vandaktiviteter, der skaber glæde, læring og tryghed i vand. I AquaChamp-mærkekonceptet er der fokus på udvikling af grundfærdigheder og bevægelser i vandet, der giver barnet kompetencer til at begynde at svømme stilarter og deltage i sjove aktiviteter inden for Svøm Danmarks discipliner.
AquaChamp kan benyttes til at understøtte børnenes motivation for læring samt til at anerkende og synliggøre deres udviklingsforløb overfor børnene selv og deres forældre.

Konceptet har mange forskellige fokuspunkter og vi har udvalgt de mest relevante for os:
Grundfærdigheder (GF) - Fællesskab - Livredning - Stilarter

Livredning

I forårets sæson har vi særligt fokus på livredning. Dette for at gøre børnene endnu mere klar til en sommer ved havet, poolen og bassinerne.
Livredning er først og fremmest et middel til at kunne redde sig selv i/omkring vandet, og dernæst andre. Livredning er opdelt alt efter hvilket niveau/alder barnet har. Jo yngre børnene er, des mere fokus er der på selvredning - hvor de ældre børn har mere fokus på livredning af andre. Der vil også hos de ældre børn være mere samtale med træneren om hvad livredning er, hvordan man tilkalder hjælp og hvorfor de laver de øvelser som de gør.
Vi opfordrer forældre til at tage ud og øve at svømme/de aktiviteter børnene laver i åbent vand (havet) til sommer. Det er nemlig ikke samme oplevelse som i bassinet i svømmehallen, og er en meget relevant tilføjelse til vores undervisning. Spørg de halansvarlige eller træneren om hvilke øvelser I kan øve derhjemme hvis I er i tvivl.

Teorier bag

Mærker og diplomer

Ved afslutningen af sæsonen i efteråret og foråret vil alle svømmere på nedenstående holdtyper, få udleveret mærker og dertilhørende diplomer.
Det sørger trænere/halansvarlige for ved hjælp fra Svømmeskolelederen.
Gruppe 1) Plask og Leg op + Børn Begynder (gul tabel)
Gruppe 2) Børn Begynder Dybt + Børn Let Øvede (blå tabel)
Gruppe 3) Børn Øvede 1 + Børn Øvede 2 + Ungdomsholdet (grøn tabel)

Alle andre hold i Svømmeskolen vil arbejde med samme temaer fra sæsonplanen, men uden at modtage mærker og diplomer. Derfor skal alle jeres hold, på en eller anden måde indgå i sæsonplanens temaer.
Fx kan man godt lave livredning med Voksne Vandskræk, rygcrawl på Baby og fællesskabsdage på Vandgymnastik. Det skal være med til at få dem til at føle sig en del af klubbens fælles mål og retning.

Sæsonplanen - foråret

Plask og Leg + Børn Begynder Lavt Vand

 

Børn Begynder Dybt Vand + Børn Let Øvede

 

Børn Øvede 1 + Børn Øvede 2 + Ungdomsholdet